Rood kruis negeren – Levensgevaarlijk

03/03/2021

Weggebruikers in Nederland blijven rode kruizen massaal negeren. Het afgelopen jaar 2020 nam het aantal uitgeschreven processen verbaal dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat (RWS) uitschreven met 55 procent toe tot 4920 bonnen.

’Levensgevaarlijk en onacceptabel”, reageert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op de nieuwste cijfers van RWS. „Het is puur misdadig als je een rood kruis negeert omdat je daarmee levens van anderen in gevaar brengt. Die maatregel wordt niet voor niets genomen. Het heeft namelijk altijd met een onveilige situatie te maken.”

bron De telegraaf

 

Een rijstrook wordt niet voor niets afgesloten. Er kan een voertuig met pech staan of met schade na een aanrijding. Het wegdek kan kapot zijn of er kan iets op het wegdek liggen dat gevaar kan opleveren voor de weggebruikers.

Een voorbeeld van het negeren van een rood kruis in de praktijk:

 

Boete

Het negeren van een rood kruis valt onder het strafrecht. Het is aan het OM om een passende boete te bepalen. Deze boete start meestal bij € 250,- als men voor de eerste keer wordt bestraft.

50 van de ruim 300 weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben extra bevoegdheden. Zij zijn opgeleid tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar ofwel zij hebben een BOA-status. Ook zij kunnen de bonnen schrijven voor overtredingen zoals het negeren van een rood kruis. Voor de handhaving worden daarnaast ook meer camera’s ingezet.

 

Boodschap van Rijkswaterstaat

Het kan heel erg fout gaan!!!

Bron: FastingFotografie