Pauzeren tijdens lange autoritten kan ongeval voorkomen
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust. Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen. Desalniettemin verschilt het per persoon wanneer een korte pauze noodzakelijk is.
Uit een poll van de Telegraaf blijkt dat de meeste bestuurders gehoor geven aan het advies ‘2 uur rijden, kwartiertje rust’. Op de stelling ‘Tijdens lange autoritten neem ik altijd even een pauze’ gaven meer dan 1780 mensen hun reactie. Een flinke meerderheid van 78 procent gaf aan een pauze in te lassen bij het maken van langere autoritten. 22 procent van de respondenten neemt geen korte pauzes.
Pauzes afhankelijk van omstandigheden
Het inlassen van pauzes is volgens lezeres Astrid ook afhankelijk van de omstandigheden. Zo stelt ze dat vrouwen gemiddeld vaker naar het toilet moeten dan mannen, dus stoppen ze vaker. Naast toiletbezoeken bepaalt de beschikbare reistijd ook of men pauzeert of niet. Het tijdstip waarop de autorit wordt gemaakt en het type auto zijn eveneens van belang. De Telegraaflezeres geeft aan dat zij zowel privé als zakelijk regelmatig lange autoritten maakt. Er wordt geregeld gepauzeerd, maar niet elke twee uur. “Soms gemiddeld om de drie uur, alleen zijn mijn pauzes dan vaak wel langer dan 15 minuten”, aldus Astrid.
Type auto van belang bij lange autoritten
Het beschikken over een comfortabel vervoersmiddel bepaalt ook de frequentie van de pauzes. “Het rijden in een Audi A6 maakt je minder snel moe tijdens een lange autorit dan het rijden in bijvoorbeeld een Ford Ka”, stelt een lezer. Deze mening wordt gedeeld door Harry, lezer van de Telegraaf: “Hangt naast vervoersmiddel ook af van hoe je je voelt en van het weer. Ik pauzeer zeker als ik lange ritten maak. Bij sneeuw onderweg naar de wintersport stop ik nog vaker. Gejakker is nergens goed voor”.
Schade na ongeval verhalen
Slaperigheid of in slaap vallen achter het stuur is één van de oorzaken van zware ongevallen. Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en/of ondervindt u problemen bij het verhalen van de schade op de dader? 112schade.nl helpt u graag door de verhaalsactie in behandeling te nemen.