Pas op in de tablet op wielen!

17/03/2021

Steeds meer auto’s zijn ermee uitgerust, maar het bekendste voorbeeld is toch wel de Tesla: een auto waarin een grote touchscreen zit waarmee alles wat auto betreft bediend kan worden, in de volksmond ook wel de tablet of iPad op wielen genoemd. Dit zorgt ervoor dat de aandacht van het autorijden verplaatst wordt naar het ingebouwde touchscreen. Het zou volgens Amerikaans en Brits onderzoek zelfs gevaarlijker zijn om dit te bedienen dan om te rijden onder invloed van alcohol of cannabis.

Het scherm kent meerdere functies. Je bedient er onder meer je ruitenwissers mee, speelt er muziek op af, kunt de navigatie op het scherm weergeven, bedient de verlichting ermee en je kunt de stoelverwarming ermee regelen. Ook kun je het verkeer dat dichtbij rijdt volgen en zie je de verkeersborden voorbij komen. Dit laatste zie je trouwens ook als je goed om je heen blijft kijken tijdens het rijden.

Het zorgt er vooral voor dat onze reactietijd niet optimaal is en we zijn ons minder bewust van de omgeving om ons heen. Zo geeft ook Tom Brijs van de UHasselt aan. Een halve seconde je aandacht er niet bij houden als je 120 km/h rijdt, zorgt ervoor dat je zo 15 meter verder bent voordat je in kunt grijpen. En dan die omgeving. Kijken op een scherm in plaats van door de ruiten en in je spiegels zorgt ervoor dat je je minder bewust bent van het verkeer en de situatie om je heen. In Duitsland kun je zelfs een boete krijgen als je via het scherm je ruitenwissers wilt inregelen.