Welke schades worden het meest geclaimd op de autoverzekering?

04/05/2018
kettingbotsing

Jaarlijks worden er meer dan één miljoen schades geclaimd op de autoverzekering. Maar wat voor soort schades gaat het eigenlijk om? Wat zijn de meest geclaimde schades op de autoverzekering?

Een auto is één van de kostbaarste bezittingen voor de meeste mensen. Alleen al bij het kopen van een gebruikte auto legt u mogelijk al tienduizenden euro’s neer. Na een ongeval loopt de schade vaak ook al in de duizenden euro’s. Wij waren benieuwd wat Nederlanders vooral claimen op de autoverzekering. Wat zijn de vijf meest geclaimde autoschades op de autoverzekering?

Parkeerschade

Bij het parkeren is er een verhoogde kans op schade. U moet vaak in een maar beperkte ruimte manoeuvreren om de auto kwijt te kunnen. Vooral met een grotere auto zijn alle hoeken niet goed te overzien. Als blijkt dat het net niet kan, heeft u al een andere auto geraakt. Het gaat vaak maar om op het eerste oog geringe schades, maar u moet er niet van opkijken dat de schade toch de duizend euro overstijgt. Vooral als zowel u als de tegenpartij schade hebben.

Deuk in de auto

U parkeert uw auto en bij terugkomst zit er een deuk in één van de deuren. Dit kunt u claimen op de WA + volledig casco autoverzekering, maar het is wel een baalmoment. Het claimen van een dergelijke schade kost u namelijk schadevrije jaren. Dus mogelijk stijgt de premie in het volgende verzekeringsjaar door de claim. Als het bij een deuk blijft, kan de schade meevallen. Met een beetje geluk kan deze schade tegen geringe kosten hersteld worden.

Ruitschade

Een klein opspattend steentje kan genoeg zijn om een autoruit te beschadigen. Er kan een putje of een scheur ontstaan. Een putje in een raam herstellen kost niet zoveel. Bij het vervangen van het raam gaat het om hogere bedragen. Overleg met de verzekeraar voordat u tot herstel over gaat. Verzekeraars hebben vaak afspraken met schadeherstellers. Gaat u naar de gecontracteerde hersteller, dan geven verzekeraars vaak een korting op het eigen risico. Ruitschade vergoedt de verzekeraar als u minimaal een WA + beperkt casco heeft. Uiteraard krijgt u de vergoeding ook met de WA + volledig casco (allrisk autoverzekering).

Lakschade

Een diepe kras kan zorgen voor hoge herstelkosten. U kunt beter een deuk hebben dan een kras waar de lak door beschadigd is. De schade kan ontstaan door een ander motorrijtuig, maar ook door een voorbij rijdende fietser of door een winkelkarretje. Door de kras kunt u uiteindelijk roestvorming krijgen, dus laat de schade wel herstellen.

Bumperschade

Bij deze schade blijft het vaak niet beperkt tot de bumper. In de moderne auto’s zit er nogal wat techniek verstopt achter de bumper. Bij een fikse botsing raakt bijvoorbeeld ook de achteruitrijdcamera in de bumper beschadigd. Deze schade vergoedt uw eigen verzekeraar, tenminste als u gekozen heeft voor de WA + volledig casco autoverzekering. Bij een beperktere dekking kunt u mogelijk de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade.

Heeft u geen WA + volledig casco autoverzekering en is de schade veroorzaakt door de tegenpartij? Dan moet u zelf de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schade. Het kan eenvoudiger. Wij willen het verhalen van de schade graag van u overnemen.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app