Steeds meer autowrakken hergebruikt

14/06/2013
autowrakkenSteeds meer autowrakken worden hergebruikt. Over heel 2012 is in totaal 96,1 procent van het gewicht van autowrakken gerecycled en op een bepaalde manier nuttig toegepast. Dat is evenveel als in 2011. Onderzoek van het ARN, het Nederlandse expertisecentrum in de mobiliteitsbranche, heeft dit uitgewezen.

Afgemelde autowrakken

Er zijn in totaal vorig jaar 237.207 autowrakken in Nederland afgemeld, blijkt uit cijfers van het ARN. Van dit aantal zijn er uiteindelijk weer 196.573 voertuigen verwerkt door autodemontagebedrijven die zijn aangesloten bij ARN. Het ARN is uitgegroeid tot een expert op het gebied van recycling en ketenenergie en wordt regelmatig ingeschakeld bij het adviseren van onder meer duurzaamheidsvraagstukken op nationaal en internationaal niveau.

Percentage hergebruik

Het percentage van 96,1 procent is dus bijna even hoog als in 2011. Toen lag dit percentage bijna even hoog. Van het aantal afgemelde autowrakken is 83,7 procent van het gewicht van de autowrakken direct hergebruikt als materiaal of product. 12,4 procent is gebruikt om verbrand te worden in afvalenergiecentrales met als doel energieterugwinning.

Normen in Europa

De ARN nadert met dit percentage de, naar eigen zeggen, wettelijk vastgestelde norm. Vanaf 2015 is er een voorschrift waarin staat dat minimaal 85 procent gerecycled moet worden en dit moet weer aangevuld worden tot 95 procent onder meer met nuttige toepassingen zoals bijvoorbeeld verbranding met energieterugwinning. Nederland kan trots op zichzelf zijn, want met deze percentages behoort ons land tot de koplopers in Europa.

Materiële schade verhalen via 112schade.nl

Heeft u schade opgelopen aan uw voertuig maar hoeft dit nog geen autowrak te worden? Of bent u gewond geraakt bij een verkeersongeluk? Dan kunt u mogelijk de materiële of letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Wilt u deze werkzaamheden liever uit handen geven, dan kan 112schade.nl u helpen. Wij nemen namelijk geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact