Welke auto’s werden het meeste gestolen in 2017?

04/03/2018
volkswagen

Dieven lijken zich vooral te richten op Duitse automerken. Met welk merk auto heeft u de grootste kans om bestolen te worden? Wij hebben een top 5 van meest gestolen auto’s van 2017.

Met de juiste autoverzekering bent u verzekerd tegen diefstal van uw auto, maar u heeft het natuurlijk liever niet. Uit statistieken blijkt dat u vooral risico loopt met een auto van een Duits merk. Dat geeft natuurlijk wel een vertekend beeld. De meest gestolen auto staat standaard ook hoog in de lijstjes van meest verkochte auto’s. In vergelijking met het jaar 2016 zijn er vorig jaar wel minder auto’s gestolen. Namelijk 10 procent minder. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

 

Welke merken worden het meest gestolen?

In 2017 zijn er 8.257 personenauto’s gestolen. In ruim een kwart van de gevallen ging het om een Volkswagen. De VW’s zijn drie keer vaker gestolen dan de nummer twee op de lijst. Vooral de Golf en de Polo zijn populair. De top 5 ziet er als volgt uit:

1.       Volkswagen

2.       BMW

3.       Audi

4.       Renault

5.       Opel

 

Een speciale vermelding voor de Land Rover

De Britse Land Rover komt niet in de top 10 voor, maar dat wordt veroorzaakt doordat er niet veel auto’s van dit merk rondrijden als u het vergelijkt met veel andere merken. De kans dat een Land Rover in Nederland wordt gestolen is 1 op 253. Even ter vergelijking, de kans op diefstal van een Suzuki, Kia of Mazda is 1 op 4.415.

 

Hoeveel auto’s worden er na diefstal teruggevonden?

Helaas is hier geen voortgang in geboekt. In vergelijking met eerdere jaren is het aantal teruggevonden voertuigen ongeveer gelijk gebleven. Jaarlijks worden er ongeveer 3.300 auto’s teruggevonden. Ruim de helft wordt binnen één week teruggevonden. Een goede beveiliging vergroot de kans op het terugvinden van een auto wel. Van de exclusievere auto’s wordt namelijk ongeveer 40 procent teruggevonden.

 

Wat moet u doen bij diefstal van uw auto?

Doe gelijk aangifte bij de politie en meld de diefstal bij de verzekeraar. U kunt bellen met het alarmnummer van de verzekeraar. Het nummer vindt u op de groene kaart. Als deze in de gestolen auto ligt, kunt u het alarmnummer eenvoudig online vinden. Ook als diefstal niet meeverzekerd is, kunt u de verzekeraar van de diefstal op de hoogte brengen. Aangifte bij de politie moet snel gebeuren. U bent namelijk aansprakelijk voor schade aangericht met uw auto.

 

Verzekeraars keren bij diefstal pas uit na 30 dagen. Ze houden er namelijk eerst nog rekening mee dat de auto terug wordt gevonden.