Volkswagen voorkomt tanken verkeerde brandstof

28/05/2013
brandstofVolkswagen gaat dieselauto’s in de Verenigde Staten en Canada uitrusten met een systeem waardoor er geen verkeerde brandstof kan worden getankt.  Dit nieuwe systeem kan heel wat schade voorkomen aan de auto.

Het kan zomaar gebeuren wanneer er even niet opgelet wordt bij de benzinepomp. In plaats van diesel wordt er benzine getankt. In ons land komt dit niet zo vaak voor; een groot deel van de markt rijdt al jaren rond in dieselauto’s. In de Verenigde Staten en Canada is de consument nog niet helemaal gewend aan de zelfontbranders.

Verkeerde brandstof tanken

Het blijkt nog steeds vrij lastig om in Noord-Amerika een auto te vinden met dieselmotor. Goed zoeken is het motto. Dieselauto’s winnen steeds meer aan populariteit. Deze trend zorgt er ook voor dat het nog wel eens misgaat bij het tankstation. Volkswagen wil grote schadeposten voorkomen en gaat een nieuw systeem installeren. Hiervoor roepen ze in de Verenigde Staten 209.500 en in Canada 51.600 auto’s terug naar de garage.

De dieselauto’s die worden teruggeroepen zijn de TDI-uitvoeringen van de Volkswagen Jetta die gebouwd zijn tussen 2009 en 2012. Ook Volkswagen Golfs die tussen 2010 en 2012 zijn gebouwd worden teruggeroepen. De auto’s zullen worden voorzien van een systeem dat het onmogelijk maakt om de auto vol te tanken met benzine. Sinds dit jaar worden alle nieuw verkochte VW’s al uitgerust met een verloopje waar alleen een dieselpomp op past.

Steeds meer diesels

Dieselmotoren zijn in de Verenigde Staten nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Desalniettemin wint deze brandstof terrein. In 2008 was slechts 0,1 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een diesel. In 2012 kwam dat percentage uit op 0,8 procent. In 2011 is de National Highway Traffic Safety Administration een onderzoek gestart naar dieselende Volkswagens die op hoge snelheid stil vielen. Uit het onderzoek bleek dat een groot deel van de betreffende auto’s benzineresten in hun systeem hadden.

Schade na verkeerd tanken

Heeft u benzine getankt in plaats van diesel? De verkeerde brandstof vervuilt de leidingen en zo kan er flinke schade ontstaan. U kunt deze schade in sommige gevallen claimen bij uw autoverzekeraar als “van buiten komend onheil” tenzij dit soort schades expliciet is uitgesloten. Is de schade gedekt, dan heeft dat wel consequenties voor uw bonus-maluskorting.

Heeft u schade geleden naar aanleiding van een verkeersongeval, dan kan 112schade.nl u helpen door de verhaalsactie geheel kosteloos in behandeling te nemen en mogelijk de schade te verhalen op de aansprakelijke partij.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact