Omvallen hoofdoorzaak bij ongevallen op scootmobiel

11/07/2013
Scootmobiel ongevallen vinden vooral plaats doordat bestuurders omvallen. Dat concludeert VeiligheidNL naar aanleiding van een onderzoek onder 250 consumenten die met hun scootmobiel een ongeluk hebben gehad. 

Totaal ongevallen met scootmobiel is gestegen

Het aantal ongevallen van mensen die een scootmobiel besturen is gestegen. In vier jaar tijd nam het aantal slachtoffers toe van twaalfhonderd naar tweeduizend in 2011. Het zijn voornamelijk eenzijdige ongevallen die met een scootmobiel plaatsvinden. Voorbeelden van ongevallen zijn als een chauffeur tegen een stoeprand aanrijdt, als er een bedieningsfout wordt gemaakt of als het wegdek niet egaal is. Van alle slachtoffers komt uiteindelijk een derde terecht in het ziekenhuis. Het zijn voornamelijk vrouwen die een ongeval krijgen en twee derde is 65 jaar of ouder. 48 procent van de ondervraagden uit het onderzoek blijkt een breuk aan het ongeluk te hebben overgehouden. Ook het aantal scootmobielen in Nederland is toegenomen. In 2006 waren er nog 150.000 en in 2012 kwam dit aantal uit op 250.000. De ongevallen die bij 85-plussers plaatsvinden hebben voornamelijk betrekking op het rijgedrag van de bestuurders zelf.

Training op scootmobiel

VeiligheidNL geeft aan dat het belangrijk is om te bekijken of de gas- en remconstructie aangepast kan worden in het kader van de verkeersveiligheid. Een training voor (onervaren) bestuurders behoort ook tot de mogelijkheden. Op de website www.blijfveiligmobiel.nl bestaat de mogelijkheid voor potentiële eigenaren van een scootmobiel om te kijken welke scootmobiel voor hen het meest geschikt is. Gemeenten kunnen daarnaast gebruik maken van een rijvaardigheidscursus, ontwikkeld door het ministerie om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Reactie ouderenbond ANBO

Op het nieuws dat er steeds meer bestuurders omvallen op hun scootmobiel heeft de ouderenbond ANBO gereageerd. Het is voor hen onbegrijpelijk dat er geen verantwoordelijkheid door de gemeente wordt genomen bij het verstrekken van een scootmobiel. Projectleider Liesbeth Boerwinkel geeft aan: “Als je een mobiele telefoon koopt, dan zit daar ook een uitgebreide instructie bij met aanwijzingen voor het gebruik van dit apparaat.” Boerwinkel vindt dat de gemeente controle moet uitoefenen om te kijken of een bestuurder vaardig genoeg is het voertuig te kunnen besturen.

112schade.nl verhaalt kosteloos schade

Ook al bent u nog zo voorzichtig in het verkeer, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bent u slachtoffer van een verkeersongeval? Dan kunt u mogelijk de materiële of letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Wilt u deze werkzaamheden liever uit handen geven, dan kan 112schade.nl u helpen. Wij nemen namelijk geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief