Veel materiële schade door slecht wegdek in Groot-Britannië

16/04/2013
Een nieuw onderzoek van Kwik-Fit in Groot-Britannië toont aan dat de slechte staat van de Britse wegen veel materiële schade toebrengt aan auto’s en daardoor ontstaat er een groot risico op ongelukken. De wegen in Groot-Britannië zijn er slecht aan toe vanwege de hevige vorst en de neerslag.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat meer dan 5 miljoen automobilisten materiële schade ondervinden aan hun auto. Maar liefst een derde van de bestuurders geeft aan een defect te hebben aan de remmen zonder dat ze deze laten repareren. Dit komt neer op zo’n 1,7 miljoen automobilisten. Mannen zijn hierin roekelozer dan vrouwen. 24% van de mannen zegt te hebben geweten van de problemen, maar deze niet te laten verhelpen. In tegenstelling tot 7% van de vrouwen.

Verder blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat een op de vijf automobilisten (18%) betrokken is geweest bij een auto-ongeluk veroorzaakt door falende remmen.

Flinke stijging van materiële schade

In de afgelopen vier jaar is het aantal automobilisten met materiële schade door het slechte wegdek gestegen met 35%. Deze schade aan auto’s kost de bestuurder aardig wat geld. In het laatste jaar bedroeg de schade aan wielen, banden, vering en andere onderdelen door het extreme koude en natte weer maar liefst 754 miljoen pond (circa 884 miljoen euro). Maar 4% van de totale kosten wordt door de lokale overheden gecompenseerd.

Preventie goedkoper dan schade repareren

Het aantal automobilisten dat schade oploopt door het slechte wegdek is gestegen van 6,3 miljoen in 2009 tot 7,6 miljoen in 2011, aldus Kwik-Fit. Zo bedroegen de gemiddelde reparatiekosten 89,47 pond (circa € 10,50) en het totale schadebedrag komt neer op zo’n 884 miljoen euro. Roger Griggs, communicatiedirecteur bij Kwik-Fit, vertelt dat het repareren van een gat in het wegdek gemiddeld 68 euro kost. Het voorkomen van schade aan auto’s door betere wegen is goedkoper dan achteraf de schade repareren, aldus Griggs.

Schadevergoeding

Als slachtoffer van een verkeersongeval kunt u mogelijk de schade verhalen op de aansprakelijke partij. In sommige gevallen is het ook mogelijk de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor geleden schade.  112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact