Duizenden schadeauto’s zoek per jaar

05/04/2013
schadeauto'sEr verdwijnen per jaar vele duizenden schadeauto’s uit het zicht van de RDW. In het FOCWA-magazine Carrosserie, vertelt algemeen directeur Johan Hakkenberg hierover in een uitgebreid interview. Het magazine is gisteren verschenen.

Ondanks dat de Bedrijfsregeling 16 de handel in gekentekende schadeauto’s reguleert, raakt de RDW toch nog flink wat schadeauto’s ‘kwijt’.

Bedrijfsregeling 16

De Bedrijfsregeling 16 (BR16) is vanaf 1 juli 2008 van toepassing op alle voertuigen met kenteken, zoals personenauto’s, motoren, trucks, caravans, aanhangers, brom- en snorfietsen. Deze regeling ziet toe op de afhandeling van gekentekende voertuigen die als totaalverliesvoertuig worden aangemerkt. Het toezicht op de uitvoering wordt verzorgd door het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). De regeling is bedoeld om criminele activiteiten die leiden tot totaal verlies van motorrijtuigen, zoals omkatten, te voorkomen door het voertuig te laten demonteren.

Bijna 4000 schadeauto’s verdwenen

RDW heeft een steekproef uitgevoerd waarbij 6.890 voertuigen met ernstige schades zijn onderzocht. Van deze grote groep schadeauto’s kreeg slechts 1,2 % (84 stuks) een Wacht Op Keuren-signaal. Bijna 2000 schadeauto’s werden gesloopt, 828 werden geëxporteerd en 150 auto’s werden gestolen of buiten de registratie geplaatst. Dan blijven er nog 3.855 auto’s over waarvan onduidelijk is waar deze zijn gebleven. “Wie het weet, mag het zeggen”, aldus Hakkenberg. Meer informatie over de verdwenen schadeauto’s is te vinden in het net verschenen magazine.

Verder besteedt Carrosserie dit keer aandacht aan wat wel en wat niet te doen bij schadeherstel aan elektrische voertuigen en hybrides. En gaan ze uitgebreid in op de specifieke problemen bij schadeherstel aan de Ford B-Max.

Magazine Carrosserie

Carrosserie is een uitgave van FOCWA voor leden en andere geïnteresseerden. In dit magazine wordt er geïnformeerd over actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in de schadeherstel- en carrosseriebranche. Carrosserie verschijnt negen keer per jaar. Naast de leden wordt het tijdschrift ook verstuurd naar FOCWA erkende leveranciers en andere zakelijke relaties.

Schade aan auto verhalen

Alle schade die buiten uw schuld is veroorzaakt door derden, dient door de verzekeraar van de aansprakelijke wederpartij vergoed te worden. Wanneer uw auto schade heeft geleden buiten uw schuld om, neemt 112schade.nl graag geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact