Problemen met airbag bij Japanse autofabrikanten

12/04/2013
airbagEr worden wereldwijd drie miljoen auto’s teruggeroepen naar de garage door de Japanse autofabrikanten Toyota, Nissan, Honda en Mazda. Het gaat om problemen met de airbag.

Bijna 2 miljoen Toyota’s terug

Afgelopen week maakte Toyota bekend dat er wereldwijd 1,73 miljoen auto’s moeten worden teruggeroepen. Er zijn problemen geconstateerd met airbags die aan de passagierskant bij een ongeval niet correct uitvouwen. Er staan 580.000 auto’s in Noord-Amerika en 490.000 auto’s in Europa met dit probleem. In ons land worden er enkele tienduizenden auto’s teruggebracht naar de garage. Toyota heeft bekend gemaakt om welke modellen het gaat. Bij de Camry, Picnic, Avensis Verso, Corolla, Yaris en Avensis die gebouwd zijn tussen november 2000 en maart 2004. Bij deze auto’s wordt de airbag binnenkort kosteloos vervangen.

In Nederland gaat het om 20.000 Toyota’s waarvan de eigenaar binnenkort een brief op de deurmat krijgt voor een dealerbezoek, zegt een woordvoerder van Toyota. Er zijn al minstens vijf gevallen bekend, maar dit heeft echter niet geleid tot ongevallen of verwondingen, aldus Toyota.

Vorig jaar november maakt het Japanse bedrijf ook al bekend 2,77 miljoen auto’s terug te halen en in oktober dat jaar werden 7,43 miljoen voertuigen teruggehaald door Toyota.

Honda, Mazda en Nissan

1,14 miljoen Honda’s moeten er wereldwijd teruggeroepen worden. In Nederland gaat het om 695 Honda’s. Nissan roept 480.000 auto’s terug, waarvan er circa 8900 in Nederland staan. Bij Mazda moeten er wereldwijd meer dan 45.000 voertuigen naar de garage.

Airbag vouwt niet goed uit bij ongeval

Er is een defect in een onderdeel van de airbag waardoor de kans bestaat dat deze spontaan kan opblazen of dat de veiligheidsriemen worden aangetrokken. Daarnaast is het mogelijk dat de airbag bij een aanrijding niet optimaal functioneert en kan scheuren. De airbags werden gemaakt door het Japanse bedrijf Takata. Ondertussen is het aandeel van Takata met 15% gekelderd.

Schade door ongeval

Als slachtoffer van een verkeersongeval kunt u zowel letselschade als materiële schade mogelijk verhalen op de aansprakelijke partji. Of u nu bijvoorbeeld letselschade heeft opgelopen door een opengesprongen airbag of door de klap van het ongeluk zelf. 112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact