Pilot gestart om gestolen auto sneller terug te vinden

05/03/2013

Gestolen autoOnlangs is een proef gestart in de politieregio Brabant Oost waarbij gestolen auto’s sneller worden gesignaleerd. Bij een melding van diefstal van een auto moet het kenteken binnen twee uur (inter)nationaal geregistreerd staan als gestolen. De reden voor snellere registratie is dat gestolen voertuigen meestal binnen enkele uren uit het land zijn. Momenteel duurt het rond de vijf dagen voordat een gestolen auto geregistreerd staat in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem.

Door de proef met snellere registratie wordt ook de duur verkort waarin de eigenaar van een gestolen auto of ander voertuig aansprakelijk kan worden gesteld. De eigenaar ontvangt binnen een dag een verklaring van de RDW waarin staat vermeld dat het kenteken is ingetrokken. Dit betekent dat de eigenaar niet langer aansprakelijk is. Daarnaast is het niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan om aangifte te doen.

Gestolen auto grote schadelast

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 30.000 voertuigen als gestolen opgegeven met een schadelast van 205 miljoen euro per jaar. Van deze 30.000 voertuigen wordt ongeveer een derde teruggevonden. Als de pilot met succes wordt afgerond na zes maanden wordt deze nieuwe aanpak door het hele land ingevoerd. Men verwacht dat er bij landelijke invoering per week tien gestolen voertuigen meer worden teruggevonden dan op het moment het geval is.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief