Minder verkeersongevallen: Parisiennes kunnen beter rijden

11/03/2013
VerkeersongevallenDe Parijse politie zegt dat Parisiennes minder verkeersongevallen veroorzaken achter het stuur dan hun mannelijke tegenhangers. Cijfers tonen aan dat vorig jaar driekwart van de ongelukken in de Parijs veroorzaakt werd door een man en maar een kwart door een vrouw. In een nieuwsbrief merkt de politie op dat er minder slachtoffers zouden vallen als mannen zich in het verkeer zouden gedragen als vrouwen.

Minder vrouwen achter stuur bij verkeersongevallen

In 2012 werden er 6329 ongelukken in de Franse hoofdstad geregistreerd. In 4787 gevallen zat er een mannelijke automobilist achter het stuur en 1542 keer was dat een vrouw, volgens de politie. Daarnaast scoorden vrouwelijke automobilisten veel beter op het gebied van snelheidsovertredingen (28% tegen 72%), rijden onder invloed van alcohol (11% tegen 89%) en drugsgebruik in het verkeer (9% tegen 91%).

Ook geeft de politie aan dat Parisiennes minder gebruik maken van hun mobiele telefoon in de auto. En ze zijn zich meer bewust van de gevaren die zich kunnen voordoen in het verkeer.

Mannen rijden risicovoller

Volgens de Nederlandse verkeerspsycholoog Cees Wildervanck rijden mannen risicovoller dan vrouwen. Mannelijke automobilisten zouden harder rijden en meer verkeersovertredingen maken. Daarnaast rijden mannen ook vaker onder invloed. Omdat mannen beter met mechaniek kunnen omgaan, kunnen mannen beter rijden, geeft Wildervanck aan. Daarentegen zijn mannen wel bij een kwart meer verkeersongevallen betrokken dan vrouwen.

Doordat mannen meer risico’s nemen, raken ze vaker betrokken bij verkeersongevallen. Dit blijkt uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op grond van cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) en het CBS. Per miljard kilometer komen er gemiddeld iets meer dan drie mannelijke automobilisten om het leven in Nederland. Bij vrouwen gaat het om nog geen twee doden. Uit cijfers van het CBR blijkt echter dat mannen hun voertuig juist beter onder controle hebben dan vrouwen.

Schade kosteloos laten verhalen

Heeft u als verkeersdeelnemer schade geleden? 112schade.nl neemt geheel kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact