Aangescherpte eisen crashtest Euro NCAP

30/05/2013
crashtest Euro NCAPDe testcriteria voor de crashtests waarmee Euro NCAP werkt zijn flink aangescherpt. Tot voor kort haalden veel auto’s de maximaal haalbare 5 sterren in de Euro NCAP crashtest. Bij de laatste botsproeven is dit niet langer het geval.Euro NCAP heeft haar testcriteria aangescherpt om de botsveiligheid verder te verhogen. Volgens de ANWB moeten de hogere eisen ertoe leiden dat het aantal doden en zwaargewonden onder de verkeersslachtoffers gaat dalen.

Crashtest met verschillende merken

De laatste crashtests werden gehouden met de Renault Captur, de Dacia Sandero, de Nissan Evalia en de Chevrolet Trax. Zowel de Renault als de Chevrolet haalden beiden de maximaal haalbare vijf sterren. Dacia Sandero en de Nissan Evalia lieten sterren liggen.

Geen vijf sterren voor Dacia Sandero

De Dacia Sandero scoorde op de aspecten ‘bescherming volwassen inzittenden’ en ‘bescherming kinderen’ voldoende punten voor een vijf-sterren-score. De auto schoot tekort op de onderdelen ‘bescherming van voetgangers’ en ‘aanwezige veiligheidssystemen’. Met als resultaat dat het aantal behaalde punten onvoldoende is voor vijf sterren in de totaalscore.

Nissan Evalia haalt drie sterren

De Nissan Evalia, een personenwagenversie van de Nissan NV200 bestelauto, scoort goed op veiligheid voor kinderen en voetgangers. Helaas laat de veiligheid van inzittenden te wensen over. Het passagierscompartiment van deze auto bleek in de frontale botsing niet stabiel genoeg. De eindscore van de crashtest kwam uit op drie sterren.

De ANWB vraagt aan Nissan om de Evalia zo aan te passen dat deze in de toekomst wel vier of vijf sterren kan behalen. Gaat u een nieuwe auto kopen dan adviseert de ANWB haar leden om de Euro NCAP resultaten te raadplegen op de website www.anwb.nl. De steeds strengere eisen van crashtests maken een goede afweging zeer belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe auto en de uitslagen van de tests kan hierbij helpen.

Schade verhalen na crash

Bent u slachtoffer van een verkeersongeval dan kunt u wellicht de schade verhalen op de aansprakelijke partij. 112schade.nl helpt u graag door de verhaalsactie geheel kosteloos voor u in behandeling te nemen.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief